Coaching met “Een taal erbij”

“Een taal erbij ” is een methode waarmee door middel van duplo-poppetjes en ander materiaal het probleem in een tafelopstelling wordt verbeeld.  Het is een prettige, zeer behulpzame werkwijze bij een veelvoud aan  thema’s en problemen. Bijna elke vraag, probleem of verlangen kan hiermee “besproken” worden. Het is een taal die het gesprek aanvult met zien en voelen. De opstelling ligt niet vast maar kan veranderd worden, dat maakt het heel dynamisch. Het is samen puzzelen en actief je verhaal vertellen.  En dat op een hele natuurlijke manier.

“Eén beeld zegt meer dan duizend woorden”

Het beeld geeft overzicht, inzicht en verheldert. Knelpunten en patronen worden zichtbaar. Je identificeert je gemakkelijk met de poppetjes en het beeld. Je kunt je als het ware  in jezelf verplaatsen. En daarmee het gesprek met jezelf, in jezelf, op gang brengen. Beelden worden gevoeld waar woorden tekortschieten. Dit werkt helend. Je kunt zelf controle houden. Je kunt ernaar kijken maar er ook van wegkijken.

Het beeld zet zowel je denken als gevoel op een veilige manier in beweging. Daardoor is groei mogelijk. Daarbij blijft een beeld langer hangen. Daarnaast zijn er creatieve mogelijkheden die zich soms zomaar voordoen. En er is een soort speelsheid die ruimte aan de werkelijkheid geeft waardoor deze beter te verdragen is. Door zicht te krijgen op je geschiedenis, begin je jezelf, je relaties en je patronen te begrijpen.

“Ik ken geen methode die tegelijk inzicht in het probleem en het zien van de “oplossing” zo doeltreffend en zacht naar boven haalt.” 

“Een Taal Erbij” is een bewezen werkzame methode.

Systeemtherapeute Marleen Diekman is meer dan 25 jaar geleden met “Een taal erbij” begonnen. Sindsdien is het door Els Ydo en Ady van Doornik (van de Kontekst), verder ontwikkeld. Van beiden heb ik les gehad, Net als een andere taal, ligt er een duidelijke grammatica aan ten grondslag. De kracht van de methode wordt versterkt door de theorieën en therapieën die er de basis van vormen. Waaronder de transactionele analyse, het systemisch perspectief, contextuele benadering, inner dialoque, emotional focused therapy (EFT), oplossingsgerichte perspectief en verlies en rouwtherapie. “Een taal erbij” wordt o.a. door maatschappelijk werk, psychologen, psychiaters en Artsen zonder Grenzen gebruikt. En heeft zich daarmee wel bewezen.

Meer dan een methode. …

Een methode is een hulpmiddel. Maar meer dan een methode gaat het in mijn coaching over verbinding. In een omgeving waarin je je veilig voelt, op je gemak bent en er vertrouwen is, kan er een “klik” ontstaan. Omdat je gezien wordt en er zonder oordeel naar je geluisterd wordt. Je gedachten en gevoelens delen doe je makkelijker als deze “klik” er is. Het is het fundament onder mijn coaching.

Ik ben empathisch (dat zeggen mijn cliënten,) maar niet perfect. Mijn coaching is niet “uit het boekje”. Zo nu en dan maak ik fouten en zelfs blunders. Ik zoek cliënten die bij me passen. Die niet verwachten dat er een kant en klare totaaloplossing voor ze klaarligt. Die met hun kwetsbaarheid en in hun kracht, verandering willen, verder willen, dan waar ze nu zijn. Die vandaar uit, het avontuur van coaching met mij aan willen. Als je je hierin herkent, wat houd je dan tegen om contact met mij op te nemen? Wil je meer weten? Lees hier: Waarom ik coach ben en Over mijzelf.

In verschillende van mijn blogs komen voorbeelden van “Een taal erbij” terug zoals: Over rouwen in:  Rouw is roeien met de riemen die je hebt.

Over EFT: Emotional Focused Therapy in : Waarom ik niet dans. En wat dansen met relaties te maken heeft.

Hieronder in de video vertel ik wat meer over mijn coaching en zie je een voorbeeld van de contextuele benadering.

Daarnaast kan bijvoorbeeld een genogram behulpzaam zijn.

Lees Meer
Een genogram is een stamboom met meerdere persoonlijke gegevens. Een vel papier en een potlood en een uurtje werk. Het is een kaart met drie of vier generaties en hun onderlinge relaties. Het geeft voor jezelf maar ook voor mij inzicht in de familiestructuur. Wat was je positie in je gezin van herkomst ? Wie geeft aan wie ? Hoe is ’t met loyaliteit ? Wat is het verhaal van je ouders , van je grootouders? Het geeft overzicht en daarmee inzicht in je familiegeschiedenis.

  • Het tarief voor een sessie van 60- 75 min.is 65 Euro.
  • Coaching “met een taal erbij” is ook mogelijk als online-coaching, via Skype of Zoom. Het tarief voor een sessie van 60-75 min is 55 Euro.
    Ga hier naar mijn contactpagina.