Coaching met “Een taal erbij”

In 2011, heb ik de opleiding :  “Een  taal erbij ” gedaan. Deze cursus werd in Amsterdam gegeven Mevr. A.F. van Doornik. Zij is o.a. individuele- relatie en gezinstherapeut en docent en trainer van “Een taal erbij”. Zij werkt voor praktijk “De Kontekst”. In 2016 heb ik bij Els Ydo ook van “De Kontekst”, de vervolgopleiding :  “Contextueel werken met Een taal erbij” gevolgd. In deze methode worden verschillende theorieën   (o.a.van I.Nagy. zie andere pagina’s) samengebracht. 

Het praten over het huidige probleem/ vraag  en de huidige relaties en eventueel de familie/ gezinsgeschiedenis op basis van het contextuele denken en hoe hij of zij dat zelf beleefd is waardevol. Door middel van duplo-poppetjes en ander materiaal kan dit ook verbeeld en verheldert worden en dit geeft een enorme meerwaarde aan het gesprek. Het is een hele dynamische methode.  Bijna elke vraag, probleem of verlangen kan hiermee “besproken” worden. 

Het neerzetten van de poppetjes geeft een overzichtelijke structuur, voor beide partijen. De beleving wordt concreet op tafel gezet. Doordat iemand min of meer zichzelf op tafel zet, komt hij dicht bij zijn gevoel en ontwikkelt inzicht over zijn/haar situatie. Daarbij kan hij/ zij erkenning krijgen voor zijn schade en schatten. De opstelling is dynamisch, de poppetjes en het materiaal, zijn daar juist zo geschikt voor.

Vanuit het hier en nu kan de verbondenheid met de belangrijkste relaties uit zijn of haar geschiedenis inzichtelijk. gemaakt worden. Het gesprek is een ont-moeting. Samen, op voet van gelijkwaardigheid, kan er gekeken en gewerkt worden aan de opstelling. 

“Ik ken geen methode die tegelijk inzicht in het probleem en het zien van de “oplossing” zo doeltreffend en zacht naar boven haalt.” 

Het is een gezamenlijk proces. Maar vooral een proces wat jezelf doet en waar alleen ondersteuning bij nodig is.  De oplossing voor een probleem/de vraag ligt in jezelf en je relaties. Ik heb veel geleerd van deze cursus en ben er heel enthousiast over. Wie er meer over wil weten, op het internet zijn er veel artikelen over te vinden.

  • Het tarief voor een sessie van ruim één uur tot anderhalf uur is 45  euro incl.BTW.