Één reden waarom je NIET moet wandelen en drie redenen waarom wel.

Wandelen Hoogeveen Coaching

Na een frisse wandeling in de Oude Kene, (een natuurgebied bij Hoogeveen) stond ik met mijn wandelmaatje (coachee) bij het bruggetje. We keken naar de prachtige beek die er onder doorstroomt. En ik zei: ” Ik ga even lekker languit in het zacht stromende water liggen. Even lekker dobberen op de stroom. Even lekker met mijn hoofd onder water en me nergens druk om maken. Wat heb ik daar zin in! Wow top!”

vrijheid, coaching, relaties
Het duurde even. Een auto kwam voorbij en nog één. Al starend in het stroompje was er mijn “Wake-up call”… onderkoeling…mensen die twijfelen aan mijn gezonde verstand. (Oké, ik geef het toe…er zijn mensen die daar zo ook wel aan twijfelen) Dus toch maar niet gedaan. Wat dit met wandelen te maken heeft? Ik kwam daar pas achter toen ik het boek van Frédéric Gros, wandelen, een filosofische gids las. Dat boek vormde de inspiratie voor de derde reden om te wandelen.

Één reden waarom je NIET moet wandelen.

Een ding weet ik zeker: Wandelen is geen sport. Ga fietsen, hardlopen, schaken, ga een nieuwe sport uitvinden (figuurzagen met aanloop) Maar ga niet wandelen met het idee dat je aan sport doet! Hoewel de commercie dat wel zo graag wil. Ergonomische (alleen het woord al!) rugzakken, verwarmde sokken en hypermoderne stokken die heb je echt niet nodig.

Twee benen heb je er voor nodig en de ene voet voor het andere zetten is kinderspel. Als wandelaars elkaar ontmoeten, kletsen ze over mooie uitzichten, het weer, routes enz. Prestaties en cijfers zijn alleen maar lastig als je aan vertraging doet. Oh …heb jij twee uur over die route gedaan? Ik heb er een halfuur langer over gedaan. Dan heb ik gewonnen?

‘Wandelen laat je het zachte van de traagheid herontdekken’

Drie redenen waarom je wel moet wandelen.

  • 1. Wandelen is goed voor je gezondheid.

30 minuten wandelen is goed voor je lijf en brein! We zijn niet gemaakt om alleen maar op ons achterste te zitten. Wandelen is goed voor o.a. hart en bloedvaten. Bewegen is goed voor de hersenen. Het remt de achteruitgang van het brein. Niet bewegen bevordert de achteruitgang.

• 2.Het communiceren met elkaar gaat veel soepeler.

Een ding weet ik zeker: Wandelen is geen methode. Wandelen iets anders hoef je niet te doen. En dat is wel zo lekker. Eenmaal buiten loopt het lichaam zijn eigen ritme en de geest voelt zich vrij. Dat wil zeggen beschikbaar. Het brengt je gedachten in beweging. Lekker naast elkaar lopen en er geen voordeel van verwachten. En dan kun je “zomaar” lekker praten met elkaar.

Dan kun je de last van je zorgen van je afwerpen. En gaan ideeën en gedachten als vanzelf vloeien. Niks hoeft, alles is goed. In het gedicht “wandeling” beschrijft Rutger Kopland het op zijn manier:

Onze gesprekken werden langzaam,
Onze vragen beantwoorden we met kijken
Naar de langzame wereld om ons heen
De dorpen en landerijen in de diepte
De vogels bijna verdwijnend in de hemel
We gingen zitten kijken naar deze prachtige
Onverschilligheid van de wereld
Naar de overbodigheid van onze vragen.

• 3. Wandelen is gespijbelde vrijheid.

Even weer terug naar het begin. Wat een zacht stromend beekje met mij (na het wandelen) doet? Een definitief antwoord heb ik niet, wel een voorlopige ruwe versie. Met dank aan de schrijver Frédéric Gros (een aanrader!)

Ik ervaar een rebelse vrijheid als ik in een koud beekje (wil) gaan liggen dobberen. Dat is wat wandelen met mij doet. Het is breken met het netwerk, het systeem en de sociale verplichtingen etc. Verzet tegen de prikkels van Tv, Facebook, What’s App die mijn brein overbelasten.

Ben je pas gelukkig als je hypotheek is afbetaald of op vakantie kunt? Koester toch je gekte, dwaasheid en je dromen! Gewoon alles aan je laars lappen. Het is mijn rebelse manier om te laten zien dat ik die vervreemdende samenleving afwijs. Letterlijk van me afspoel. De natuur die in mij overstroomt. En waardoor mijn diepste verlangens naar boven drijven. Dat is wat wandelen met mij doet. Wellicht herken je dit?

En ja.. het is een gespijbelde vrijheid. Uiteindelijk maak ik ook weer deel uit van die samenleving. En ook dat is goed. Toch is dit op reis gaan om thuis te komen bij mezelf.

En tenslotte…Wandelen doet goed! Ik combineer dit meestal met coaching met een taal erbij.” Wil je hier wat meer over weten ?  De foto’s hieronder zijn van het prieeltje bij het Bovenveen in Echten.

Coaching, wandelen, persoonlijke groei

In het bos en over de heide wandelen en daarna nog hier zitten met koffie of thee is gewoon top! Over koffie gesproken. Als je je wilt weten of mijn coaching bij jou past. Maak dan gebruik van mijn coffee, cake en coaching aanbod.

Deze blog is eerder als nieuwsbrief verschenen. Belangstelling ? Schrijf je in.