Berichten

Kwetsbaarheid  is mijn woord van 2015 . Wat is jouw woord voor 2016 ?

 
We hebben 2015 afgesloten. We luisterden naar de top 2000. En we maakten “de balans” op. Traditiegetrouw kozen we de politicus, de sportvrouw, de werkgever, etc. van het jaar. En het ging niet alleen over mensen. We kozen ook het woord, de auto en de beste winkelstad van 2015, om maar enkele dingen te noemen. Het woord van 2015 is volgens Van Dale : sjoemelsoftware. Ik vind het een zielloos, saai woord. Er zit geen kleur, geen geur, geen smaak, (nou ja, oké, hoogstens een beetje bijsmaak ) aan.

Nee… voor mij is er een ander woord. Het woord dat intuïtief bij me opkomt en mijn 2015 kleur gaf is : “kwetsbaarheid”. Het is een woord geworden dat de kijk op mezelf en de kijk op de wereld om me heen sterk heeft veranderd.

Dat kwam in eerste instantie door het boek van Brené Brown. Brené Brown is professor aan de Universiteit van Houston. Ze deed meer dan twaalf jaar onderzoek naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Vòòr het lezen van haar boek: “ De kracht van kwetsbaarheid”, riep kwetsbaarheid bij mij associaties op van : “iets dat je wilt beschermen”, zwak, krachteloos en broosheid. Een jaar terug zou ik ook spontaan op kwetsbaarheid hebben geantwoord : “Als je in de boksring staat is het niet handig om je kwetsbaar op te stellen”. Veel verder was ik niet gekomen. En dan is er haar magnifieke boek. Ik las het in een paar dagen uit en het hield me ondertussen ’s nachts uit de slaap. Dat laatste is overdreven (….amper raakt mijn hoofd, het kussen of ik slaap als Doornroosje.) maar bij wijze van spreken dan.

Nu 2 redenen waarom kwetsbaarheid voor mij het woord van 2015 werd. Allereerst het boek van Brené Brown.
De wereld om ons heen heeft een grote invloed op hoe we ons ontwikkelen, gedragen en voelen. We worden sterk bepaald door perfectionisme en “schaarste”. Wat bedoelt Brené Brown met “schaarste”?

“Schaarste” zit ingebakken in onze cultuur. We hebben nergens genoeg van, niet alleen gebrek aan grondstoffen, liefde, geld en veiligheid. We hebben ook : niet genoeg tijd, en eigenlijk bij alles het gevoel dat we altijd en overal constant tekort in komen. We hebben de neiging ons : nooit goed genoeg, nooit succesvol genoeg, nooit slim genoeg of bijzonder genoeg te vinden. Het grootste deel van de dag en ons leven, houdt “schaarste” ons bezig. We piekeren, horen aan, leggen uit en piekeren over waar we niet genoeg van hebben.

perfectie
perfectie

Perfectionisme. Mensen vinden vaak van zichzelf dat ze perfect moeten zijn in werk, relaties en het opvoeden van kinderen, terwijl dit onmogelijk is. In een wereld die gericht is op perfectionisme en het behalen van successen, omschrijven we onszelf eerder negatief, met wat er niet is of niet goed gaat. (Over dat “je nooit goed genoeg” voelen heb ik een nieuwsbrief geschreven, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, of stuur me een mailtje en ik stuur het je toe)

Over kwetsbaarheid.
Kwetsbaarheid is niet goed of slecht. Het is geen negatieve emotie, maar ook niet altijd een positieve ervaring. Kwetsbaarheid vormt de essentie van alle emoties en gevoelens. Als we voelen, zijn we kwetsbaar. Als we denken dat kwetsbaarheid, zwakte is, dan geloven we,in feite, dat voelen, zwakte is. We brengen kwetsbaarheid vaak in verband met negatieve emoties als: angst, schaamte, verdriet en somberheid. En dat vermijden we liever. Voelen wordt dan verward met falen. Daarbij bespreekt zij uitgebreid de schilden die we gebruiken om ons maar niet kwetsbaar te hoeven opstellen; schaamte,wantrouwen tegenover geluk, perfectionisme en zelfverdoving . En nee…kwetsbaarheid betekent niet dat je met iedereen en altijd en overal maar je hart hoeft te luchten. We delen kwetsbaarheid met mensen met wie we een relatie hebben ontwikkeld, met  inachtneming van grenzen. (Dus, nee.. als je in de boksring staat kun je je beter niet kwetsbaar opstellen.)

Tegelijk staat kwetsbaarheid aan de wieg van gevoelens en ervaringen waar we naar verlangen. Kwetsbaarheid is de oorsprong van liefde, geluk, moed, empathie, moed en creativiteit. Brené Brown noemt het een bezield leven. Brené Brown definieert kwetsbaarheid als onzekerheden trotseren en je emotioneel blootgeven. Dit alles gebeurt bijvoorbeeld ook in de liefde. Liefde is onzeker, is je emotioneel blootgeven en er is een kans op pijnlijke ervaringen. Maar kun je je een leven zonder liefde voorstellen ?

Wat heb ik met “kwetsbaarheid”?
Ik ben vorige week naar cursus geweest. Een cursus waarin ik leer hoe ik (nog beter) iemand kan helpen met zijn persoonlijke issues. Issues die mede uit iemands (familie)geschiedenis voortkomen. En daarbij is natuurlijk de vraag: Hoe kan je iemand helpen als je niet weet en voelt hoe je eigen familiegeschiedenis, (mede (heeft) bepaald), wie je bent ? In de voorstellingsronde hebben we onze geschiedenis met behulp van “een taal erbij” neergezet en we hebben erover gepraat. En ja.. dat is wel een stap uit mijn comfortzone. Dat is kwetsbaar zijn. Het gaf me nieuwe/andere inzichten en het liet mijn emoties niet onberoerd. Om mezelf te zijn (en dat wil ik) moet ik loslaten en voelen. Tegelijk en dat is waar ik eigenlijk nooit zo bij stil heb gestaan : (Mijn) kwetsbaarheid leidt tot een ervaring van verbondenheid. Verbinding met mezelf en verbondenheid met anderen, kan niet zonder kwetsbaarheid.

The child is grown, The dream is gone. I have become comfortably numb.(Comfortably numb, Pink Floyd, nr 11 in de top 2000 van 2015)

In mijn gesprekken met mensen, merk ik dat hun kwetsbaarheid, ook helpt om de relatie, de verbinding met het (innerlijke) kind die ze in zichzelf zijn kwijtgeraakt,terug te vinden. We schamen ons voor de dingen die we belangrijk vinden en raken afgestompt (comfortably numb). Terwijl : Kwetsbaarheid heeft met kracht, niet met zwakte te maken. Het is de bron van hoop, medeleven en authenticiteit. Als we ons doel, helderder voor ogen willen hebben dan is kwetsbaarheid de weg om een intenser, betekenisvoller leven te leiden. Dus perfectionisme laten varen en kwetsbaarheid omarmen en uitdagingen aangaan.Kwetsbaarheid,mijn woord van 2015, voor de komende tijd.

Nu is het jouw beurt.

  • Hoe wil jij dat jouw 2016 eruit gaat zien?
  • Welk ene woord gaat de kleur van jouw 2016 bepalen?
  • Als je denkt aan welke mensen, dingen, situaties en ervaringen je dit jaar zou willen hebben, welk woord komt er dan intuïtief in je op?
  • Ik lees graag je antwoord hieronder in de reacties. Iedere dag opnieuw doen we dingen waarbij we ervoor kunnen kiezen ons wel of niet kwetsbaar op te stellen; tijdens het schrijven van een blog (als dit), het steunen van een vriend of vriendin, of bijvoorbeeld tijdens een persoonlijk gesprek met een collega.
  • Benieuwd, in welke mate durf jij jezelf echt bloot te geven en in hoeverre heb je daar moeite mee?
  • In hoeverre ben je bepaald door ervaringen,door relaties, waardoor je jezelf bent kwijtgeraakt ?
  • Misschien wil je dat in een persoonlijk gesprek, eens kwijt ? Tip :Kan ik daarin wat voor je betekenen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please Do the Math