Op verhaal komen. Geef je leven kleur.

Het overkomt je en veel mensen maken het mee. Je voelt je futloos, mat en chagrijnig. Genieten lukt niet meer. Je loopt vast en weet niet hoe je verder kunt. De aanleiding kan een recente levensgebeurtenis zijn. Zoals een echtscheiding, een overlijden, ziekte. Maar ook onvrede, ontevredenheid, schuldgevoelens, conflicten in relaties kunnen aanleidingen zijn. De huidige tijd draagt daar, in zijn algemeenheid, niet aan bij. Je levensverhaal is gestagneerd. Om je uit deze onmacht te halen, kan het goed zijn om je levensverhaal te onderzoeken. Dit kan tot onverwachte nieuwe perspectieven leiden, met positieve openingen naar de toekomst.

 ‘Op de vraag wat de zin van het leven is, antwoordt iedereen met een opsomming van zijn levensloop.’    Uit tuinfeest-G. Konrad. (Schrijver)

 Waarom is het goed, om “op verhaal te komen”, je levensverhaal te onderzoeken?

“Het leven wordt achteruit begrepen, maar voorwaarts geleefd.” Een citaat van de filosoof S. Kierkegaard. Van hem kunnen we leren dat het om het leven in het hier-en-nu gaat. We kunnen keuzes maken om ons in te zetten voor iets wat zinvol is. Maar tegelijk vindt hij het zinvol om op het verleden terug te blikken. Op het landschap van onze herinnering en daarmee onze ziel de kans te geven daaraan te helen. Voldoende terugkijken om daar weer mee vooruit te komen. Om vanuit inzicht, nieuwe perspectieven te zien.

Ehmmm… mijn verleden daar heb ik niet zulke goede herinneringen aan..

winactie coach gijs

Oké, Ja! Het “verhalen” van ervaringen roept beelden op. En dat kunnen beelden zijn die gewenst maar ook ongewenst. Deze beelden zijn van invloed op je beleving. En de pijn die daarin meekomt kan zich aan je opdringen, verhevigen maar ook verzachten.

En toch…misschien ben je er dan juist nu aan toe om daar wat mee te doen?

Mijn schoonzus heeft jarenlang haar eigen stukadoorsbedrijf gehad. Ze had als logo en bedrijfsnaam Lotus. Het staat, denk ik, er symbool voor dat je heel wat moet (aan)modderen voordat je tot bloei komt. De lotus is een prachtige vijverbloem, die met zijn wortels in de smerige modder steekt. En door steeds helderder water naar de oppervlakte komt. En daar tot bloei komt. Zonder de wortels in de modder heeft de lotus geen houvast en drijft weg.

lotus coaching

Ons verleden is als een lotusbloem. Jij en ik zijn geworteld in ons verleden. Een levensverhaal kan gekleurd worden door lastige/pijnlijke/negatieve herinneringen en ervaringen. Hoe ben je daarmee om gegaan? Hoe heeft het je verleden gekleurd en je heden verkleurd?  Kan je verleden ook meekleuren en meebewegen met wie jij-op-dit-moment bent?  Worden je huidige knelpunten en problemen in stand gehouden, door verhalen over je eigen leven?  

De lotusbloem heeft geleerd, beetje bij beetje, belangrijke voedingsstoffen uit de modder op te nemen. Het gebruikt deze voedingsstoffen om te groeien. Kun je ook vriendschap sluiten met je geschiedenis? Er voedingsstoffen uithalen? Er nieuwe helderheid in krijgen?  Het verleden verwerken ?Waren er ook mooie momenten, dat je authentiek was?  En pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden hoeven niet de rest van je leven te bepalen, toch?

Uit onderzoek blijkt dat je kunt opbloeien (als de lotusbloem) door het herinneren en het (her)vertellen van je levensverhaal. Als je daar erkenning voor krijgt. Herinneringen zijn bouwstenen van je identiteit en een belangrijke bron van zingeving.  Ze geven betekenis aan het leven. Het mag een krachtig verhaal zijn, het mag een kwetsbaar verhaal zijn. Door je eigen verhaal te vertellen, verbind je je met de wereld om je heen. En kleur je je verleden weer anders in. Dit kan tot onverwachte nieuwe perspectieven leiden, met positieve openingen naar de toekomst .En zo een krachtige verandering te weeg brengen. Onze levenservaring is een belangrijke bron van zelfinzicht, zingeving en groei.

Hoe doe je dat?

Wil je wat meer weten, hoe je zelf  je leven kunt laten stromen. En daarmee een concrete stap te maken?  Lees mijn blog: https://www.coachgijs.nl/ijsbeelden-of-laat-jij-je-leven-stromen/

Een andere manier, die een duidelijke structuur geeft, zijn de boeken: “De verhalen die we leven, narratieve psychologie als methode”  en het bijbehorende werkboek: “Op verhaal komen, je autobiografie als bron van wijsheid”. Geschreven door E.Bohlmeijer. De titels zegt het al. Daar heb ik in deze blog ook gebruik van gemaakt. Ik heb hierin ook cursus gevolgd. Het werkboek geeft uitleg en mogelijkheden waaruit keuzes gemaakt kunnen worden. Zoals: Autobiografisch schrijven, creatief verbeelden maar ook ontspanningsoefeningen. Het boek is makkelijk te volgen. Ik kan het je aanraden!

Het nadeel van boeken dat je het dan alleen moet doen, zonder ondersteuning. Daarom wordt de methode in de boeken  aangeraden in combinatie met andere coaching/therapie. Met name contextuele coaching, dus mijn coaching. Ik denk inderdaad dat het daar goed bij aansluit. Wil je hier meer over weten?  Stuur me een berichtje of bel me. Je mag de boeken van me lenen.

P.S. Wil je wat meer weten over mij over mij of mij coaching ? Neem gerust contact op. Kennismaking is kosteloos en geheel vrijblijvend! En wil je kennismaken en “proeven” van mijn coaching? Maak dan gebruik van mijn Coffee, Cake & Coaching .