Worden wie je bent. Over overtuigingen

Worden wie je bent?

Ik moest daaraan denken toen ik met mijn kleindochter aan het fietsen was. Ik ben dan wel coach maar zo nu en dan kan de coach ook wel een coach gebruiken….pffff…

Donderdags pas ik op, op mijn kleindochter van drie jaar. En ik neem me dan voor om er samen een leuke dag van te maken. Ik wil graag een leuke,”lieve” opa zijn. Haar te laten (of samen) knutselen, tekenen, kleien, samen een stuk te fietsen, etc. Maar het liefst wil ze de hele dag kleien en daarbij T.V kijken. Haar aandacht voor knutselen of iets anders duurt hooguit een paar minuten. Daar is ze snel klaar mee. De hele dag T.V. kijken vind ik weer geen goed idee…

Op een bepaalt moment bereid ik haar voor dat we gaan fietsen. En dat zo de T.V uit gaat. En dan begint het onderhandelen, dreigen, tegenwerken, vertragen en negeren. Ze haalt alles uit de kast. “Nog één filmpje Opa” En “Ik wil niet fietsen” Tegensputteren met schoenen aantrekken. En net doen of ze me niet hoort. En ik: “Oh maar we gaan dan ook langs de speeltuin, dat vind je toch zo leuk”? En waar wil je naar toe? Zullen we kijken naar de paddenstoelen? Of zullen we samen eerst nog een tekening maken? Drie filmpjes verder. De T.V. heb ik uitgezet.

Twee “zielige” huilmomenten, en twee driftaanvallen( bij haar openlijk, bij mij van binnen) en geen leuke opa meer en zo’n drie kwartier later. .. pfff alles is ineens goed. Ik verbaas me hoe ze ineens meewerkt. Ze zit voor op de fiets. En van alle kanten begint de zon te schijnen. Niet alleen buiten maar ook in haar en mij. We hebben samen lol. De overtuiging dat ik zo nodig “de lieve opa “ moet zijn en het gevoel daarbij is toch anders dan ik dacht. Dat werkt tegen me. Overtuigingen… die kunnen je best lastig maken.

 

Worden wie je bent. Over overtuigingen. Leestijd 4 minuten.

 

Teachers, leave them kids alone, Hey, Teachers, leave those kids alone, All in all its just another brick in the wall.  All in all you’re just another brick in the wall . ( The Wall, Pink Floyd)

Zoals Sint en piet met pepernoten strooien,  zo strooien ouders, verzorgers en andere volwassenen hun gedachtes, gevoelens en overtuigingen in de geest van kinderen. Als ouders zeggen dat mensen niet te vertrouwen zijn, geloven kinderen dat. Als kind leer je accepteren dat wat volwassenen willen,  belangrijker is dan je eigen wensen. Als ouders hun kinderen vertellen dat ze “alles kunnen worden wat ze willen” dan geloven kinderen dat. Als ouders hun kinderen vertellen dat ze niets zullen bereiken dan saboteren zichzelf om koste wat het kost om te bewijzen dat ze ongelijk hebben. Of de kinderen worden belemmerd in hun groei omdat ze vinden dat ouders daarin gelijk hebben. En doen dat.

Het is goed om te ontdekken dat je gedachten en wat je doet, sterk worden bepaald door je geschiedenis. Door wat ouders, verzorgers, en andere “teachers” (om met Pink Floyd te spreken ) zeggen en doen. En door wat ze niet zeggen en niet doen.

Rode draad zijn ouders/verzorgers. Blauwe draad , andere “teachers”.

 

Don’t be another brick in the wall.

 
 
“I have always found myself holding onto my past. Be it my mistakes, choices, childhood memories — good and bad ones, regrets, words that have been spoken to me, and so on. I think looking back with joy is a good thing, but holding on to everything while trying to move forward is not so good. I came to terms that I need to accept my past and let it go while smiling towards what’s ahead, after all, ‘better things are yet to come.’”
– C.S. Lewis
 

 Je overtuigingen en de wijze waarop je je leven leidt kunnen je flink in de war maken. Omdat je ermee opgevoed bent, voelen overtuigingen vertrouwd en veilig. Daarom is het ook heel natuurlijk om je er aan vast te houden. Toch kan het niet alleen je eigen welzijn schaden maar ook dat van anderen. Het leven is grillig en verloopt niet zoals we willen. We lopen allemaal tegen dingen aan. Als we dan bij onze vaste overtuigingen blijven. En elke andere overtuiging is “vals”. Dan kan dit leiden tot pijn en verdriet. De overtuiging:” Wie niet werkt, zal ook niet eten” is niet helpend als je werkloos wordt. Als je daaraan vast blijft houden kan dit het gevoel geven dat je niet alleen faalt doordat je geen werk (lees, geen inkomen ) hebt maar je kan daarbij ook het gevoel krijgen dat je faalt als mens.

We moeten hierover blijven nadenken en bereid zijn tot verandering in denken. Je overtuigingen hoeven niet als een baksteen in de muur gemetseld te zijn. (om met Pink Floyd te spreken). Maar dat valt niet altijd mee. Om je over te geven aan nieuwe overtuigingen kan spannend zijn maar veel opleveren.

Angst is mar veur eben,spiet is veur altied.

Dit zingt Daniël Lohues. Voor de niet- Drenten: “Angst is maar voor even en spijt is voor altijd”. 

You can go your own way; Go your own way (liedje van Fleetwood Mac).

Ik ben ondertussen van mijn overtuiging afgevallen. De overtuiging “ ik ben alleen de lieve Opa als ik het mijn kleindochter naar de zin maak” is romantisch en niet helpend. Ik maak mezelf ongelukkig met die overtuiging. Dus geen overtuiging meer hoe ik opa moet zijn. “ ‘t giet zoals ’t giet “ zeggen ze hier in Drenthe.Soms moet je veranderen om jezelf te worden. Het voorgaande: Ontdekken dat je gedachten en wat je doet, sterk worden bepaald door je geschiedenis. En dat we moeten blijven nadenken en bereid zijn tot verandering in overtuigingen (anders leidt dit tot pijn en verdriet) zijn helpend. Een laatste stap die je hierin kunt zetten is je te realiseren dat bepaald gedrag en gedachten, je ongelukkig maken. Wat mij daarin heeft geholpen zijn mensen in mijn omgeving, familie, vrienden, cliënten en zien hoe zij met overtuigingen en gedachten omgaan. Ik leer en verwonder me over hun gedrag en gedachten.

“better things are yet to come”

Vaak ben je onbewust van je gedachten en overtuigingen. Welke overtuigingen staan jou in de weg? Als je die bewust onderzoekt dan kun je je erover verbazen hoe lang je daar al op vertrouwt. Dit terwijl ze geen zin hebben en je niet brengen waar je naartoe wilt. Zo kun je meer zicht op jezelf krijgen. En andere keuzes maken. Andere opties uitproberen.

Je begrijpt zo beter wie en hoe je wilt en kunt zijn. Zo geef je richting aan je leven en laat je niet helpende gedachten en gedrag achter je. Dit is goed voor je groei en zelfontwikkeling.

Om met C.S. Lewis te spreken. (eigen vertaling) 

 “Ik kwam tot de conclusie dat ik mijn verleden moest accepteren en los moest laten terwijl ik met een glimlach kijk naar wat nog op me wacht, Tenslotte is het zo dat ” De betere dingen nog moeten komen” .

Heb je zin om hierop te reageren ? Gewoon doen ! Deze blog is eerst verschenen als nieuwsbrief. Wil je mijn nieuwsbrief ontvangen in je mail ? Schrijf je hier onderaan dan in.

Inschrijven voor mijn nieuwsbrief

Ik stuur je geen spam! Lees mijn privacybeleid voor meer informatie.

 

“Better things are yet to come”. C.S.Lewis.

Druppels op een blad

Druppels op een blad… en contextuele krabbels… Je ziet door de druppels, de nerven van…

Lees meer

Weefsel en Loyaliteitsconflict

“Nagy’s contextuele benadering, vanuit een relationele ethiek, leidt tot een intergenerationele werkwijze. In het vorige…

Lees meer

over loyaliteit

“Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst ”. Deze zin is niet…

Lees meer

Erfenis

Erfelijkheid en erfenis. Lofdicht op mijn zuster . Wislawa Szymborska  Mijn zuster schrijft geen gedichten en…

Lees meer